söndag 14 augusti 2011

Livet på landet




Vi har nöjet att bo granne med ett litet privat flygfält och när hangaren är öppen är Kimmos favoritsyssla att sitta och följa aktiviteterna och drömma om att själv få flyga. Idag har även flygradion, inköpt till det samma, fått följa med ut. Det är aktiviteter i Malmö och även om planet inte hör hemma här, så har det ändå mellanlandat från sin väg från Örebro, där det hör hemma. "Vi ses på Harry's" visar texten - en krog inne i Malmö - lite i stil med O'Learys. Som synes bakom Kimmo bygger även grannen. När det blev för högt satte Kimmo dit en stege, så han fortsat kunde följa med i bygget och komma med goda råd ;-)

Nu är alla dörrar och fönster isatta. Ett fönster har vi igen skickat tillbaka till fabriken, då vi inte accepterade en dålig lappning av ett felborrad hål i karmen, och saknar nu också montera garageporten, men där skall vi nog ha lite hjälp. Den är både stor och tung. Skorstenen är på väg upp och ett huvudbry har varit hur vi skall bygga nu vi kommit så högt invändigt. Kimmo har använt ett par dagar på en byggställning på taket, så vi kan jobba säkert utan att ramla ner, och det är nu klart för att vi kan såga hål i taket. Han är mäkta stolt - kolla flaggan!

Dörrar


Kimmo håller på med montering av dörrkarmen. Vi följde anvisning från dörren vi köpte till framsidan av huset - och allt blev snett - och den ena var dummare än den andra. Sedan gjorde vi på samma sätt som när vi monterade fönster - och då gick allting mycket bättre.

Gäster


I gamla smedjan hade vi ett koltrastpar som byggde bo varje år och hann med ett par kullar. Så även i år har dom byggt bo i ett skyddad läge mellan takstolarna. 4 små ungar, som nu är utflygna. Vi fick hjälpa dom att hitta ut ur huset och sätta dom i buskarna, där dom naturligt gömmer sig tills det är dax att börja ta hand om sig själva. Vi har också haft svalor med ungar, så det blir lite städande efter alla fåglar.

måndag 25 juli 2011

Fler fönster

Vi fortsätter runt huset - idag 25/7 satte vi även de första på ovanvåningen i Emmas framtida rum. Det känns bra. Visst får vi fina köksfönster ? Jag är glad att vi valde endast en spröjs som de originella fönstren i gamla huset har och inte 2 spröjsar - det hade kännts för mycket på något sätt. Imorgon fortsätter vi jobbet med fönster på ovanvåningen.


Fönster - äntligen!

Äntligen kan vi börja sätta i fönster. Vi fick hem dom i Påsken - som vanligt hade vi överskattad vår förmåga och trodde vi då skulle hinna sätta i dom. Fönstren kom - jättebra - minus det faktum, att fabriken hade monterat vridhandtag på alla fönster, där vi endast skulle ha vridhandtag på fönstret i pannrummet, vid arbetsbänken i garage/förrådet och i stora badrummet. 20 fönster fick åka tillbaka till fabriken för justering. Måste få säga att det var inget tjafs - och fönstren kom tillbaka som vi ville ha dem. Första försöket - vi satte första fönstren på gaveln, där det syns minns - men det gick bra. 2 fönster satta - bara 25 kvar plus 2 dörrar plus garageport.


Slamning - grundputsning

Innan vi kan börja montera fönster och dörrar skall alla smygar slammas/grndputsas. Vi testade först med vällingkonsistens, som det beskrivits i anvisningar, samt moddlare. Det tog alldeles för lång tid. Så Kimmo for iväg till vår hyrfirma, hyrde tratt och kompressor och då körde vi på i två dagar. Amatörer som vi är tar allting lite längre tid i början tills vi kommer på hur. Ett smutsigt och tungt arbete så vi turas om. Dag 1 körde jag utan skydd om håret, som då var fullt med smått grus på kvällen - skyddsglasögon är ett måste. Blev klokare till dag två. Kimmo som har 3 mm hår har inte samma problem. Vi har bara kvar en byggnadställning, så medans jag putsar längst ner, bygger Kimmo om ställningen, så vi kan förflytta oss runt hela huset. Vi är helt slut båda två efter de två dagarna.



Sockeln runt huset

Vi vill att nya huskroppen skall passa ihop med gamla huskroppen och har därför valt en konstruktion, där sockeln sticker ut från huset istället från de flesta nybyggen där huskroppen sticker utöver sockeln. Det har inneburit en annan form av sockelelement, där man användt ett frigolitelement, som ser ut som et F istället för det mer vanliga som ser ut som ett L. Lite svårt att förklara, men det har då funnits en frigolitkant utanpå sockeln och som vi nu brutit bort. Längs hela huset finns då kvar stålklamrarna som hållit ihop allting under gjutning. Vi fick veta att det skulle vara lätt att bryta bort - men inte..... Jag har legat på knä längs hela huset för att såga bort alla med vinkelslipen. Sparade dock några stycken - perfekta att sätta fast torkställningen i gräsmattan, så den inte välter i vinden. Sedan kvarstår jobbet att putsa kanten, så den lutar, så regnvattnet kan rinna bort.

Klar med murning - äntligen

Äntligen har vi kommit upp till nock! Mellan blocken och taket finns ett litet mellanrum, där har vi sprutat fogskum samt i alla springor som annars finns runt takfotstassar etc.

Skorsten

Vi är nu i början av juli och vi har ägnat början av semestern till att dels röja lite på tomten - dels få gång i skorstensbygget. En dubbelpipig skorsten från Scheidel skall klara värmepannan från pannrummet och från allrummet på ovanvåningen en kamin. Kimmo har varit tvungen att såga ner en bit av väggen så skorstenen får plats - vet inte riktikt hur det blev med mått på ritningen - men skorstenen skulle inte ha fått plats pga. balken som sitter mitt i taket om inte vi gjorde så här. Kimmo har byggt ett fundament för skorstenen och vi börjar bygga på 80 cm höjd. Varje block väger 35 kilo, så vi måste vara två. För att kunna bygga så högt har Kimmo gjort en anordning, så vi utan större besvär kan talja upp blocken till översta våningen, där vi lagt ut pallar för att ha något att stå på när vi jobbar. Lite spännande är det. Nu är vi så långt att vi måste såga hål i taket och fundera på hur vi skall bygga, för mycket högre än så här blir svårt av egen kraft.

En titt inne i huset

Från lilla gästtoan genom korridoren fram till kallskafferiet.

En titt in i vårt nya badrum - vid låga fönstret skall vi sedan sitta i jacuzzin och blicka ut över fälten.

Vårt nya kök - lite svårt att föreställa sig - men vi vet precis hur det kommer att se ut.


Gavlarna

Här är vi framme i början av maj - vi jobbar på båda gavlar och frontespis'en samtidigt, då arbetet går relativt fort och man kan bara mura 3 lager per dag.


tisdag 12 juli 2011



4. april - vi förbereder för att mura gavlarna - det är ett tungt arbete att få upp stenarna på byggställningen och Emma hjälper till.

söndag 29 maj 2011


En blick in i övergången mellan nytt och gammalt - vår framtida klädkammare - eller om man vill "walk in closet". Före och efter brädning och bygge av kupa.

Rivning igen


För att få övergången till det gamla huset att bli bra från början, ville snickaren bräda om taket in mot vårt sovrum. Vi fick därför upp på taket igen för att riva ner eternitplatter på taket in till vårt sovrum och till Emmas rum. Det är inte ett kul jobb och det krävs säkerhetsmask.

Bygget fortsätter


Äntligen kom våren och det har nu satt fart igen på bygget. Snickarna har jobbat på taket och vi börjar känna att det trots allt blir ett hus.

Äntligen vår!


Äntligen kom våren ! Bilderna är tagna 20. och 25. mars. I slutet av februari brukar trädgården vara gul av erantis, men i år var det 3 veckor sent.

En lång vinter

Ironisk - jag som "lurade" med familjen till ett mildare klimat i Skåne - jag tror de hårdaste vintrarna vi upplevt har varit här. Vintern vi flyttade ner lå snödrivor ända upp till hustaket och Kimmo körde fast i snön på markvägarna. Landskapet är öppet och det bildas stora drivor på sekunder när blåsten står in över åkrarna. Denna vinter var ovanligt lång och seg. I och för sig kände vi efter en hektisk sommar och höst att pausen med bygget var behövd. Vi hade i en lång period tagit på oss arbetskläderna och jobbat ett par timmar varje dag efter jobbet, så när vi fick vila, kändes det i kroppen. Men vintern var lång och vi vill ju också gärna bli klara. I februari kom snickarna igen och fortsatte på taket, men igen fick vi bryta pga. vind och väder. Byggställningen tickar pengar och när den är uppe vill vi ju gärna att den används effektivt. Vi utsatte bygget igen.

Vintern

Då vi ju inte hade vattenburen värme i huset började vi med att köpa ett stort el-element, som vi satte i hallen och hoppades det skulle sprida värme. Senare på hösten köpte vi ett till och som vi satte i vardagsrummet till katternas stora förtjusning. De bodde hela vintern på en kattbädd helt intill elementet. Så småningom köpte vi ännu ett till köket, då värmen inte räckte helt runt på bottenvåningen. På ovanvåningen finns el-element, så där var det ingen fara. Sedan har vi eldat mycket i kaminen, fast det ryker ganska så mycket om den, men fryser man så fryser man. Sedan började mycket skoj med elen och propparna gick i frisk takt. Vi lärde, att vi fick stänga av alla elementet, när vi lagade mat, damsög eller strök kläder. Inte så kul att komma hem från jobbet och någon hade glömt sätta i elementen igen efter att ha strukit lite kläder på morgonen. Varmvattensberedaren hade kapacitet till en dusch och en sval dusch till den som kom efter. Vi fick helt enkelt stänga av vattnet medan vi tvättade hår, så det skulle räcka till en till. Värst var det innan jul. Vårt vatten kom ju rätt upp ur jorden och in genom ett hål i husväggen, där vi tagit loss en mursten. Vi hade säkrat med frostvakt och extra isolering runt slangen, men 21. december var det minus 23 grader och kallt som det sällan hade varit. Av frukt för att vattnet skulle frysa, lät jag det rinna i köket i en tunn stråle, men när jag kom hem från jobbet fanns inget vatten. Det hade frusit! En lätt panik infann sig inför tanken om en jul utan rinnande vatten, desto värre var tanken, att ifall det hade frusit i jorden, så kunde det ta ett bra tag innan vi skulle få vatten igen. Vi tog bort all isolering, virade omkring extra frostvakt, men det visade sig att jorden under all isolering var varm och inte frusen! Proppen satt i husväggen och löste sig på ett par minuter med en hårtork. Vilken lättnad och det blev jul även hos oss!
Arbetet med takstolarna pågick över två helger innan allt var uppe. Som sagt ett riktigt plockepinn. Vi hade fortfarande förhoppning om att taket skulle hinna klart innan vintern, men efter att enbart att det brädats över halva Emmas kommande rum och Kimmos arbetsrum, så kom vintern. Alldeles för tidigt för årstiden, men ack så kallt. Snickarna försökte tappert vara på taket, men fick bryta ett antal ggr. då kylan och blåsten gjorde det omöjligt att jobba. Efter många om och men och funderingar, så beslöt vi att bryta bygget för vintern. Bygget skulle nog klara sig och vi fick tänka om mht. vatten och värme.

onsdag 6 april 2011

      

30. oktober 2010.
Arbetet med takstolarna skrider framåt. Det är en underbar dag sist i oktober, solen skiner, luften är mild och vi har bra förhoppningar om, att vi kanske hinner klara med att vädersäkra huset innan vintern.

tisdag 29 mars 2011

30. oktober 2010.
Dags för första takstolen. Innan vi kom så här långt har vi några kvällar innan lagt ett tunt lager murbruk på ovansidan av U-blocken. Detta gjort i mörker vid 9-tiden på kvällen, i duggregn i med hjälp av ljus från strålkastare. Vi var tvungna att bli klara, då det också skulle borras fast hammarband, som takstolarna vilar på. Takstolarna var för höga att levereras i hela sin höjd, så det har varit ett plockepinn att få ihop allting, också med tanke på alla kupor. Tur att vi bor på landet, för vi hade ingenstans att förvara dem annat än vi lånade bondens mark att lägga ut dem på och tyvärr på grund av vind och väder har det blivit lätta mögelangrepp vissa ställen. Inte värre än att vi kan bespruta allt när huset är täckt. Takluckorna hade dom glömt, så när dom levererades en vecka senare hade bilen ingen kran. Tur igen att vi bor på landet, då bonden mitt emot kunde hjälpa till få av dom från släpet vid hjälp av sin hjullastare.

måndag 28 mars 2011



19. oktober 2010.
Dags för gjutning och vi har tagit ledigt halva dagen från jobbet. Den eftermiddagen blandar jag över 1 ton betong och Kimmo gjuter. Det går på löpande band och jag har fortfarande (mars) ont i min ena axel av att slänga upp alla säckarna på axeln för att hälla i betongblandaren. På bilden nedan ser man också Kimmos hemmagjorda byggnadsställning. Han har byggt ihop ett antal lastpallar och satt hjul under. Den har vi skjutit med oss längs väggarna och på så sätt har vi kunnat mura upp till 2,4 m utan en vanlig byggnadsställning.
3. oktober 2010.
Sista och 12. skiftet är U-block, dvs. block som är u-formade med en skåra i mitten. I skåran lägger vi armering i dubbla lager med avstånd i mellan och sedan skall det gjutas med betong, så det bildas en krans, som "håller ihop" hela huset. Som syns har vi inte helt murat klart över fönstren i köket, så det skall också fixas innan vi kan gjuta.