söndag 29 maj 2011


En blick in i övergången mellan nytt och gammalt - vår framtida klädkammare - eller om man vill "walk in closet". Före och efter brädning och bygge av kupa.

Rivning igen


För att få övergången till det gamla huset att bli bra från början, ville snickaren bräda om taket in mot vårt sovrum. Vi fick därför upp på taket igen för att riva ner eternitplatter på taket in till vårt sovrum och till Emmas rum. Det är inte ett kul jobb och det krävs säkerhetsmask.

Bygget fortsätter


Äntligen kom våren och det har nu satt fart igen på bygget. Snickarna har jobbat på taket och vi börjar känna att det trots allt blir ett hus.

Äntligen vår!


Äntligen kom våren ! Bilderna är tagna 20. och 25. mars. I slutet av februari brukar trädgården vara gul av erantis, men i år var det 3 veckor sent.

En lång vinter

Ironisk - jag som "lurade" med familjen till ett mildare klimat i Skåne - jag tror de hårdaste vintrarna vi upplevt har varit här. Vintern vi flyttade ner lå snödrivor ända upp till hustaket och Kimmo körde fast i snön på markvägarna. Landskapet är öppet och det bildas stora drivor på sekunder när blåsten står in över åkrarna. Denna vinter var ovanligt lång och seg. I och för sig kände vi efter en hektisk sommar och höst att pausen med bygget var behövd. Vi hade i en lång period tagit på oss arbetskläderna och jobbat ett par timmar varje dag efter jobbet, så när vi fick vila, kändes det i kroppen. Men vintern var lång och vi vill ju också gärna bli klara. I februari kom snickarna igen och fortsatte på taket, men igen fick vi bryta pga. vind och väder. Byggställningen tickar pengar och när den är uppe vill vi ju gärna att den används effektivt. Vi utsatte bygget igen.

Vintern

Då vi ju inte hade vattenburen värme i huset började vi med att köpa ett stort el-element, som vi satte i hallen och hoppades det skulle sprida värme. Senare på hösten köpte vi ett till och som vi satte i vardagsrummet till katternas stora förtjusning. De bodde hela vintern på en kattbädd helt intill elementet. Så småningom köpte vi ännu ett till köket, då värmen inte räckte helt runt på bottenvåningen. På ovanvåningen finns el-element, så där var det ingen fara. Sedan har vi eldat mycket i kaminen, fast det ryker ganska så mycket om den, men fryser man så fryser man. Sedan började mycket skoj med elen och propparna gick i frisk takt. Vi lärde, att vi fick stänga av alla elementet, när vi lagade mat, damsög eller strök kläder. Inte så kul att komma hem från jobbet och någon hade glömt sätta i elementen igen efter att ha strukit lite kläder på morgonen. Varmvattensberedaren hade kapacitet till en dusch och en sval dusch till den som kom efter. Vi fick helt enkelt stänga av vattnet medan vi tvättade hår, så det skulle räcka till en till. Värst var det innan jul. Vårt vatten kom ju rätt upp ur jorden och in genom ett hål i husväggen, där vi tagit loss en mursten. Vi hade säkrat med frostvakt och extra isolering runt slangen, men 21. december var det minus 23 grader och kallt som det sällan hade varit. Av frukt för att vattnet skulle frysa, lät jag det rinna i köket i en tunn stråle, men när jag kom hem från jobbet fanns inget vatten. Det hade frusit! En lätt panik infann sig inför tanken om en jul utan rinnande vatten, desto värre var tanken, att ifall det hade frusit i jorden, så kunde det ta ett bra tag innan vi skulle få vatten igen. Vi tog bort all isolering, virade omkring extra frostvakt, men det visade sig att jorden under all isolering var varm och inte frusen! Proppen satt i husväggen och löste sig på ett par minuter med en hårtork. Vilken lättnad och det blev jul även hos oss!
Arbetet med takstolarna pågick över två helger innan allt var uppe. Som sagt ett riktigt plockepinn. Vi hade fortfarande förhoppning om att taket skulle hinna klart innan vintern, men efter att enbart att det brädats över halva Emmas kommande rum och Kimmos arbetsrum, så kom vintern. Alldeles för tidigt för årstiden, men ack så kallt. Snickarna försökte tappert vara på taket, men fick bryta ett antal ggr. då kylan och blåsten gjorde det omöjligt att jobba. Efter många om och men och funderingar, så beslöt vi att bryta bygget för vintern. Bygget skulle nog klara sig och vi fick tänka om mht. vatten och värme.