måndag 25 juli 2011

Fler fönster

Vi fortsätter runt huset - idag 25/7 satte vi även de första på ovanvåningen i Emmas framtida rum. Det känns bra. Visst får vi fina köksfönster ? Jag är glad att vi valde endast en spröjs som de originella fönstren i gamla huset har och inte 2 spröjsar - det hade kännts för mycket på något sätt. Imorgon fortsätter vi jobbet med fönster på ovanvåningen.


Fönster - äntligen!

Äntligen kan vi börja sätta i fönster. Vi fick hem dom i Påsken - som vanligt hade vi överskattad vår förmåga och trodde vi då skulle hinna sätta i dom. Fönstren kom - jättebra - minus det faktum, att fabriken hade monterat vridhandtag på alla fönster, där vi endast skulle ha vridhandtag på fönstret i pannrummet, vid arbetsbänken i garage/förrådet och i stora badrummet. 20 fönster fick åka tillbaka till fabriken för justering. Måste få säga att det var inget tjafs - och fönstren kom tillbaka som vi ville ha dem. Första försöket - vi satte första fönstren på gaveln, där det syns minns - men det gick bra. 2 fönster satta - bara 25 kvar plus 2 dörrar plus garageport.


Slamning - grundputsning

Innan vi kan börja montera fönster och dörrar skall alla smygar slammas/grndputsas. Vi testade först med vällingkonsistens, som det beskrivits i anvisningar, samt moddlare. Det tog alldeles för lång tid. Så Kimmo for iväg till vår hyrfirma, hyrde tratt och kompressor och då körde vi på i två dagar. Amatörer som vi är tar allting lite längre tid i början tills vi kommer på hur. Ett smutsigt och tungt arbete så vi turas om. Dag 1 körde jag utan skydd om håret, som då var fullt med smått grus på kvällen - skyddsglasögon är ett måste. Blev klokare till dag två. Kimmo som har 3 mm hår har inte samma problem. Vi har bara kvar en byggnadställning, så medans jag putsar längst ner, bygger Kimmo om ställningen, så vi kan förflytta oss runt hela huset. Vi är helt slut båda två efter de två dagarna.



Sockeln runt huset

Vi vill att nya huskroppen skall passa ihop med gamla huskroppen och har därför valt en konstruktion, där sockeln sticker ut från huset istället från de flesta nybyggen där huskroppen sticker utöver sockeln. Det har inneburit en annan form av sockelelement, där man användt ett frigolitelement, som ser ut som et F istället för det mer vanliga som ser ut som ett L. Lite svårt att förklara, men det har då funnits en frigolitkant utanpå sockeln och som vi nu brutit bort. Längs hela huset finns då kvar stålklamrarna som hållit ihop allting under gjutning. Vi fick veta att det skulle vara lätt att bryta bort - men inte..... Jag har legat på knä längs hela huset för att såga bort alla med vinkelslipen. Sparade dock några stycken - perfekta att sätta fast torkställningen i gräsmattan, så den inte välter i vinden. Sedan kvarstår jobbet att putsa kanten, så den lutar, så regnvattnet kan rinna bort.

Klar med murning - äntligen

Äntligen har vi kommit upp till nock! Mellan blocken och taket finns ett litet mellanrum, där har vi sprutat fogskum samt i alla springor som annars finns runt takfotstassar etc.

Skorsten

Vi är nu i början av juli och vi har ägnat början av semestern till att dels röja lite på tomten - dels få gång i skorstensbygget. En dubbelpipig skorsten från Scheidel skall klara värmepannan från pannrummet och från allrummet på ovanvåningen en kamin. Kimmo har varit tvungen att såga ner en bit av väggen så skorstenen får plats - vet inte riktikt hur det blev med mått på ritningen - men skorstenen skulle inte ha fått plats pga. balken som sitter mitt i taket om inte vi gjorde så här. Kimmo har byggt ett fundament för skorstenen och vi börjar bygga på 80 cm höjd. Varje block väger 35 kilo, så vi måste vara två. För att kunna bygga så högt har Kimmo gjort en anordning, så vi utan större besvär kan talja upp blocken till översta våningen, där vi lagt ut pallar för att ha något att stå på när vi jobbar. Lite spännande är det. Nu är vi så långt att vi måste såga hål i taket och fundera på hur vi skall bygga, för mycket högre än så här blir svårt av egen kraft.

En titt inne i huset

Från lilla gästtoan genom korridoren fram till kallskafferiet.

En titt in i vårt nya badrum - vid låga fönstret skall vi sedan sitta i jacuzzin och blicka ut över fälten.

Vårt nya kök - lite svårt att föreställa sig - men vi vet precis hur det kommer att se ut.


Gavlarna

Här är vi framme i början av maj - vi jobbar på båda gavlar och frontespis'en samtidigt, då arbetet går relativt fort och man kan bara mura 3 lager per dag.


tisdag 12 juli 2011



4. april - vi förbereder för att mura gavlarna - det är ett tungt arbete att få upp stenarna på byggställningen och Emma hjälper till.